Herttuaisen Auli Auliisti arjen asioista. Ja miksei joskus juhlankin.

Mistä hyvinvointi alkoi?

"Maailma kylässä" -tapahtumassa ikäiseni Rouva pysähtyi teltallemme juttelemaan ja ihmettelemään, miksei enää puhuta nälänhädästä tai väestön valtavasta lisääntymisestä, maailmanlaajuisista asioista siis. Puhuimme omasta navasta ja empatiasta ja sitten Rouva mainitsi, että Nokian yhteiskuntaamme loihtima hyvinvointi ollaan menettämässä...
Siinä kohdassa aivoni pysähtyivät. Siis mitä!? Nokian loihtima?

En ole yhteiskuntatieteilijä enkä historioitsija, mutta tuumailen hyvinvointimme perustan olevan kyllä jossain paljon kauempana kuin Nokia -huumassa.
Päähäni vyöryivät sellaiset asiat kuin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, lehdistön vapaus, lastenneuvola, kouluruokailu, kansanterveyslaki, maksuton peruskoulu ja korkeakoulutus, päivähoitolaki. Nämä muun muassa ovat mahdollistaneet sivistyksen, tasa-arvon ja yhteisyyden.

Onko tosiaan niin, että kaikki tuijottelevat vain seiniä ja kivijalkaa ei muista kukaan tarkistaa?

Tietysti koulutettu ja sivistynyt kansa saattaa olla myös uhka vallanpitäjille, koska uhkakuvat eivät välttämättä ohjaakaan ihmisten päätöksiä eikä pelottelemalla voi hallita. Ainakaan kaikkia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Rouvahan taisi puhua asiaa. Se suurin ongelma, itse asiassa useimpien ongelmien äiti, on juuri tuo väestön valtava lisääntyminen. Jos sitä ei saada pysäytettyä, kaikki muut toimet ovat pelkkää kosmetiikkaa. Monilla alueilla siinä on toki onnistuttu, mutta se ei paljoa pyhitä, mikäli toisilla alueilla kasvu sen kun jatkuu. Ja se puhe Nokian luomasta hyvinvoinnistakin on oikean suuntainen, joskin hiukan liioiteltu. Jos palauttaisimme hyvinvointipalvelumme aikaan ennen Nokiaa, siis tuonne vuoden 1965 -90 tasoon, nykyiset puheet leikkausten kauheudesta olisivat pelkkää hyttysen ininää siihen kauhistuksen pauhuun verrattuna.

Toimituksen poiminnat